سفارش تبلیغ
صبا ویژن

میراث

 ? لارک (همزیستی با کشتی های غول پیکر)
جزیره لارک در شرق جزیره قشم و در مدخل تنگه هرمز ـ جایی که روزانه کشتی های بزرگ و غول پیکر از کنار آن می گذرند ـ روبه روی بندرعباس قراردارد و فاصله آن با قشم
?? کیلومتر، با جزیره هنگام ?? کیلومتر، با جزیره هرمز ?? کیلومتر، با تنب ??? کیلومتر و بندرعباس ?? کیلومتر است. این جزیره با ?? کیلومتر مربع مساحت از کوه های آتشفشان مخروطی شکل تشکیل شده و بلندترین نقطه آن ??? متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
اکثر مردم این جزیره به صید و صیادی به وسیله
?? فروند قایق و ? فروند لنج اشتغال دارند . آب و هوای این جزیره گرم و مرطوب است. حدود ? ماه از سال هوا به شدت گرم و مرطوب و در? ماه دوم هوا معتدل است. زبان مردم این منطقه عربی و فارسی با لهجه ای خاص است. در جزیره لارک کشاورزی انجام نمی شود، اما دامداری به صورت سنتی وجوددارد که بیش از ??? رأس دام از نوع بز نگهداری می شود.
آب مصرفی جزیره از طریق کشتی هفته ای دوبار از بندرعباس تأمین می شود و برق جزیره نیز به وسیله دو موتور برقی که به میزان
?‎/? مگاوات آبی قدرت دارد، تولید می شود. خانه بهداشت، مجتمع آموزشی، سد خاکی درحال احداث برای ذخیره کردن آب باران برای مصرف اهالی، مخزن بتونی ?? هزار تنی آب درحال احداث، دوباب مسجد، دفتر مخابرات، یک نانوایی و یک اسکله فلزی متحرک که ورود و خروج از آنجا صورت می گیرد، ازجمله امکانات جزیره است. علاوه بر حدود ??? رأس بز که آزادانه در سطح جزیره تردد می کنند، ?? رأس آهو و تعداد زیادی خرگوش نیز در لارک وجوددارد. در جزیره لارک یک قلعه پرتغالی وجوددارد که نوع بنا و ساختمان آن را مورخان با نوع بنای قلعه های پرتغالی قشم و خمیر شبیه دانسته اند.
قلعه لارک از سنگ دریایی و سنگ تراشیده و ملاط گچ ساخته شده و دارای اتاق ها و پیش خوان های سایه گستر است. قلعه
? طبقه است که جدا از طبقه فوقانی دوطبقه دیگر با سقف کوتاه به هم متصل هستند. قلعه دارای ? برج در چهارگوشه و یک راهرو سرتاسری در اطراف عمارت اصلی از چهارطرف دارای در ورودی و مدخل بوده، همچنین دارای تأسیسات، جدول و نقب است. آثاری از عمارت تلگرافخانه کمپانی هند شرقی در نقطه ای موسوم به «مرنه» در جزیره نیز وجوددارد. آنچه در لارک از نقطه نظر مدنیت قابل توجه است آتشدان های سفالی از گل پخته است که به صورت گلدان های کوچک برروی مقابر نو مردگان و جوانمردگان می گذارند و درآن آتش با زغال افروخته ریخته و به آن کندر و اسپند اضافه کرده و شب های جمعه بر سورگور مردگان قرار می دهند.
? جشن عروسی همراه با رقص شمشیر
اهالی لارک میهمان نواز، بی باک و غیورند و به آداب و رسوم محلی احترام خاصی قائل هستند. یکی از جالب ترین مراسم این منطقه، جشن عروسی و رقص شمشیر است. «دختر و پسر را از کودکی برای یکدیگر نامزد می کنند و وقتی دختر به
?? و پسر به ?? سالگی رسیدند، آنان را به عقد هم درمی آورند. یک روز قبل از عقد، برای رفع چشم زخم به بدن داماد «نیل» می مالند و تا بیرون جزیره به استقبال اهالی جزیره مجاور رفته و پس از قربانی کردن گوسفندی با ساز و آواز و رقص شمشیر به جست و خیز و جنگ و گریز و شادی می پردازند.
روز سوم داماد را به خارج از جزیره، به کنار چاه آبی می برند و با تیغ موهای سر او را می تراشند و بدنش را می شویند و لباس دامادی به تن او می کنند و یک خنجر و یک شمشیر در کمرش می بندند. سپس سپری از پوست کرگدن و یا پوست حیوان دیگر، به دست او می دهند و با ساز و آواز او را به جزیره بازمی گردانند.» رقص بسیار جالب شمشیر، همراه با حرکات دیدنی جوانان بومی، هنوز هم در جزیره لارک، اجرا می شود.


نوشته شده در دوشنبه 89/10/6ساعت 3:24 عصر توسط ف ع نظرات ( ) |


Design By : Pichak